Azmin Ali & Hard Rock Cafe’

Hari ini adalah hari aku dihujani dengan tugasan saat akhir dan memenuhi appointment. Selesai appointment terakhir lewat petang, telefon ku berdering. Adik T, anak Datuk Seri mengajak berjumpa bersungguh-sungguh. Ayahnya kontraktor kelas A, menguasai perniagaan elektrik melalui TNB. Aku sudah tahu topik ingin dijaja, apa lagi kalau bukan bisnes bitcoin yang dipeloporinya dan rakan-rakan anak orang kaya yang lain. Kali ini aku tidak mengelak apabila tawaran makan di Hard Rock Cafe KL dihulurkan.

HRCKLext16

Tanpa melihat menu aku sudah mula memesan. Original Legendary Burger yang lembut isi dagingnya berserta smoked turkey dan diiringi fried onion ring adalah hidangan utama dan sampingannya Rockin’ Wings (kepak ayam goreng). Sambil aku meladeni cerita bitcoin oleh Adik T, aku memandang sekeliling. Ternyata dipenuhi golongan bisnes dan berkerja pejabat. Ada meja makan yang digantung belon disekeliling, tanda temasya hari lahir bakal disambut di meja itu. Inilah kedai kopi rakyat premium yang dijadikan lokasi keraian dan bual bicara politik pejabat dan politik negara. Oh ya, perbualan rancak mana pun akan menjadi perlahan tatkala residence band bermula jam 10 malam.

csm_Tan_Sri_Jojo__Sultan__EH_095423f7ba

Gambar: Tan Sri Syed Yusof bersama DYMM Sultan Selangor

Hard Rock Cafe adalah simbol persahabatan. Pemilik bersama adalah Tan Sri Syed Yusof atau lebih dikenali sebagai Tan Sri Jojo dan DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah, Sultan Selangor. Hubungan mereka bermula sejak kecil mengikuti persahabatan ayahanda mereka berdua lagi.

Hard Rock Cafe juga adalah simbol kompromi. Makanan semuanya halal,malah ayam turki yang dijual untuk sambutan krismas lepas juga dijamin halal. Namun sepertimana Hard Rock Cafe lain di seluruh dunia, arak juga dijual bersama.

Nilai-nilai Hard Rock Cafe ini wujud pada batang tubuh Menteri Besar Selangor YB Azmin Ali. Persahabatan pakatan rakyat dahulu yang memenangkan Selangor dibentuk di antara PAS, DAP dan Keadilan peringkat negeri Selangor sukar digugat. Walaupun terdapat tentangan dalam Keadilan serta rakan baharu iaitu Parti Amanah, Exco-Exco daripada PAS tetap dikekalkan. Kemuncaknya sehingga Sultan Selangor menitahkan pengekalan Exco-Exco Pas seramai tiga orang pada bulan Mei 2017. Jadilah situasi yang janggal di Selangor di mana Pakatan Rakyat terdahulu masih bernafas dan seolah-olah tindakan PAS Pusat memutuskan hubungan dengan Pakatan Rakyat tidak relevan di Selangor. Jelas, Azmin Ali adalah simbol persahabatan.

Ucapan Tun Mahathir di padang MBPJ berkenaan keturunan PM Najib lanun Bugis disambut dengan rasa murka oleh Sultan Selangor. Walaupun Tun Mahathir jelas membantai batang tubuh Najib itu sendiri dan sebagai sindiran celaan Mamak Kerala daripada TPM Zahid Hamidi, Sultan Selangor tetap merasakan tindakan ini tidak wajar apatah lagi Sultan Selangor pertama, Raja Lumu ibni Daeng Chelak adalah berketurunan bangsawan Bugis. Jika kemurkaan Sultan Selangor ini jatuh ke sesiapa sahaja, sudah pasti seawal mungkin rintihan ampun maaf dikirim berserta permohonan mengadap. Mahathir adalah Mahathir, pada usia dan pengalaman negarawan ini, cukuplah bagi beliau memberi penjelasan dan mengelak daripada polemik lebih jauh. Sedangkan satu dunia pernah mengecam Mahathir sebagai anti-semitic disebabkan kenyataan pedasnya mengecam sikap Yahudi, dan Mahathir kekal konsisten mempertahankan kenyataannya apabila berhadapan dengan Stephen Sackur dalam rancangan Hard Talk BBC di London. Oleh itu, permainan UMNO untuk menyeret Istana Selangor lebih jauh selepas kenyataan murka dibuat tidak dibalas langsung oleh Mahathir.

azminsultan

Gambar: DYMM Sultan Selangor bersama MB Selangor Azmin Ali

Kaitan peristiwa di atas membawa kepada Azmin Ali sebagai simbol kompromi. Untuk mengekalkan hubungan Azmin Ali dengan Sultan Selangor yang sudah mengeluarkan kenyataan murka kepada Mahathir, pasukan Azmin Ali seperti Zuraidah Kamarudin, Hizwan Ahmad dan lain-lain harus mengeluarkan kenyataan tidak bersetuju dengan perlantikan Mahathir sebagai calon PM Pakatan Harapan. Makanya atas nama berkompromi dengan situasi semasa Sultan Selangor dan Mahathir, Azmin Ali harus nampak menjauhkan diri atau lebih baik lagi dilihat lebih layak menggantikan Mahathir sebagai calon PM. Inilah strategi PKR Selangor untuk mengekalkan undi Melayu di Selangor walaupun nampak menongkah arus berbanding apa dibincangkan dalam Konvensyen Pakatan Harapan!

Mengenali Azmin Ali, kesetiaannya kepada Anwar tidak boleh dipertikaikan lagi walaupun ada kala berbeza pendapat dengan ahli keluarga Anwar dan sahabat-sahabat reformis yang lain. Kesetiaan pada persahabatan dan kompromi ini harus diraikan oleh pejuang Pakatan Harapan dan perlu difahami bahawa selain bacaan politik negara, wujudnya hubungan istimewa kerajaan pakatan Selangor dengan Istana Selangor. Manakala, hubungan ini sering cuba diracun dan diretakkan oleh UMNO Selangor yang menyandarkan kekuatan Kerajaan Pusat.

Usai meyakinkan adik T bahawa tempoh diperlukan untuk melabur lebih 16k untuk pelaburan bitcoin ini, aku segera melarikan diri kerana teringat parking kereta Hotel Concorde yang mahal harganya!

#hardrockcafekl #legendaryburger #sultanselangor #azminali #selangor #kedaikopirakyat #lanunbugis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s