Roti Canai Mahfuz

nzwangsamaju

Salah satu kedai kopi rakyat yang dekat di hati adalah NZ Curry House Wangsa Maju. Uniknya restoran mamak yang satu ini adalah, ia juga menjadi pelbagai lokasi aktiviti rakyat terutama menonton sukan berkaitan Malaysia dan luar negara secara live. Malah ia juga antara pilihan utama produser TV dan radio tempatan untuk mendapatkan reaksi live rakyat Malaysia. Sebelum menuju ke rumah, singgah sebentar di sini membasah tekak dengan teh tarik dan roti canai banjir. Rasanya konsisten dan baik, tidak akan salah dengan NZ Curry House walau di mana jua cawangan. Apabila melihat penebar roti canai bersungguh berkerja dengan bangga, saya dapat rasa yang jawatan penebar roti canai ini jauh lebih baik daripada pelayan. Mungkin gaji juga lebih baik!

Terdapat kelibat-kelibat berkopiah asyik berbual di meja hadapan, baru balik mesyuarat PAS agaknya. Takkan lama benar daripada masjid bisik hati saya. Bercampur baju melayu dan bert-shirt, seolah mengiyakan teori saya. Tiba-tiba terdengar nama bekas aktivis PAS Datuk Mahfuz Omar disebut. Lantas saya memeriksa berita ulasan pimpinan PAS kepada Datuk Mahfuz Omar antaranya FB Dato Tuan Ibrahim Tuan Man menyebut “Buah Harum Manis bila dah busuk akan jatuh sendiri”. Amboi! Sedap bahasa Timbalan Presiden PAS.

Saya antara pengguna jalanraya yang berterima kasih kepada Datuk Mahfuz Omar atas kempennya dahulu Anti Saman Ekor (KASE) terutama Ruling Mahkamah yang menyelamatkan ramai pengguna daripada membayar Saman AES. Saya akan berkongsi pandangan Saudara Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi dalam mengulas ucapan Dato Tuan Ibrahim Tuan Man, Timbalan Presiden PAS kepada Datuk Mahfuz Omar (dipetik daripada akbarrakyat.blogspot.my) seperti berikut:

Nak Mengata Mahfuz Pun Tengoklah Kiri Kanan Dahulu

1. Kalau ia pun Tim Pres Pas nak komen Mahfuz keluar Pas, komenlah dgn lebih manis. Mahfuz bukan anak kecil dlm Pas. Dia masuk Pas bukan pada era gemerlapan seperti era Tim Pres Pas masuk Pas.

2. Mahfuz bergelumang dgn Pas jauh lebih awal drpd Tim Pres Pas. Ketika Tim Pres Pas masih bersandiwara agama dlm Forum Perdana RTM, Mahfuz sudah pun makan gas pemedih mata FRU.
3. Ketika Tim Pres Pas makan elaun forum perdana ribu-riban, Mahfuz ke hulu ke hilir berceramah dgn saguhati RM30. Dia sara hidupnya dgn saguhati itu.

4. Ketika Tim Pres Pas tidur di hotel berbintang-bintang sediaan penganjur forum perdana, Mahfuz tidur di bawah meja mesyuarat di bilik mesyuarat pejabat Pas Taman Melewar.

5. Ketika Tim Pres Pas masih berlembut lidah bercakap agama jaga hati Umno dlm forum perdana mengikut skrip RTM, Mahfuz sudah pun hentam BN berapi-rapi dlm ceramahnya.

6. Ketika Tim Pres Pas berforum perdana di bawah lampu limpah stadium di hadapan ramai orang, Mahfuz sudah pun berceramah berdepan pokok kelapa sawit dan tengah hujan (ini pengalaman aku bersama Mahfuz).

7. Pendek kata, pedih, payah, susah, lelah Mahfuz bersama Pas jauh lebih awal drpd Tim Pres Pas. Air mata Mahfuz tumpah kerana Pas lebih banyak drpd Tim Pres Pas. Peluh Mahfuz kerana Pas lebih lencun berbanding Tim Pres Pas.

8. Tiba-tiba apabila Mahfuz keluar Pas, Tim Pres Pas kata Mahfuz ibarat buah busuk yg tak berguna. Fuhh… Sedapnya mulut. Buah busuk tidak berguna itulah yg mengusung Pas ke sana-sini sehingga nikmatnya dirasa oleh Tim Pres Pas sekarang.

9.Jangan lupa, jasa Mahfuz dalam politik diiktiraf apabila dia dianugerah datuk. Anugerah itu kerana jasa dalam politik bukan jasa dalam Forum Perdana RTM seperti Tim Pres Pas itu.

10. Nak mengata orang pun, tengoklah kiri kanan dulu

Saya fikir penulisan ini sampai maksudnya kepada pejuang-pejuang baru PAS. Bukan sahaja Datuk Mahfuz, malah ramai lagi bekas pejuang PAS seperti Abang Mat Sabu juga memiliki sejarah panjang bersama PAS dan mewarnai politik Malaysia. Saya tinggalkan anak-anak muda PAS yang masih berzikir politik usai mencapai misi mengenyangkan perut. Walau peranan sekeping roti canai mengenyangkan itu kecil tetapi tetap berjasa sepertimana peranan Datuk Mahfuz di dalam PAS. Alhamdulillah, terima kasih NZ! Terima kasih Datuk Mahfuz!

#NZcurryhouse #roticanaibanjir #PAS #mahfuzomar #tuanibrahimtuanman #kedaikopirakyat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s