Nasi Lemak Felda

nltanglin

Pagi ini bersantap di warung ikonik Nasi Lemak Tang Lin, terletak berhadapan Klinik Kesihatan Tanglin dan bersebelahan Sekolah Menengah Perempuan Methodist. Lama dan berjasa memberikan nasi lemak berkualiti kepada warga kota. Ada yang kata nasi lemaknya sangat sedap, ada kata biasa-biasa sahaja. Apa pun, ini juga salah satu kedai kopi rakyat, terutama warga kelas menengah berbicara pelbagai topik peribadi dan negara. Terdengar sok sek sok sek berkaitan Felda di meja sebelah.

Selayaknya juga dikatakan Felda juga mempunyai ramuan yang sama, lama dan berjasa kepada pemerintah sekarang. Tatkala menulis ini, sepasukan Audit Forensik sudah sampai di Menara Felda untuk menjalankan siasatan skandal tanah Semarak.

Kata Pengerusi Felda baru YB Shahrir Samad, pasukan siasatan ini dilantik Jabatan Perdana Menteri. Siapa syarikat dan kosnya ditanggung oleh siapa tidak didedahkan. Polis juga menyiasat. SPRM juga menyiasat. Siasat dan siasat lagi. Keputusan entah bila, sebagaimana siasatan skandal-skandal Felda sebelum ini.

 

shahrirsamad

Sebelum ini Sime Darby pernah melantik PricewaterhouseCoopers (PWC) untuk menjalankan siasatan skandal kerugian 4 projek E&U Division . MARA juga pernah menggunakan PWC untuk skandal pembelian tanah di Australia. Hasilnya tidak pernah diumumkan. Dalam AGM Sime Darby pada tahun skandal 2010 tersebut, Pengerusi Sime Darby ketika itu, Tun Musa Hitam berkata penemuan audit forensik tidak dapat didedahkan atas faktor undang-undang dan kepentingan kumpulan. Itu di Sime Darby, sebuah syarikat tersenarai pun tidak dapat dedahkan hasil penemuan kepada pemegang saham sendiri. Apatah lagi di Felda badan berkanun di mana JPM adalah pemiliknya!

#nasilemak #tanglin #felda #shahrirsamad #pwc #kedaikopirakyat

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s