Datuk Zakaria Arshad FGV bakal digantikan?

SDCC-1

Gambar: Sime Darby Convention Centre

Tengahari tadi berkesempatan berjumpa sahabat seuniversiti yang berkerja di Jabatan Insolvensi,berkebetulan bermesyuarat di Sime Darby Convention Centre (SDCC). Sudah lama tidak ke Chinese Treasure, restoran Cina halal milik SDCC bersebelahan dewan ballroom. Siu mai dan dim sum disediakan dibuat secara ‘hand-made’, sedap dan bersaiz besar! Selepas itu sambung bersembang dengan secawan kopi proses di Eastern Cafe di lobi bawah yang tidak pernah mengecewakan. Kebetulan terjumpa juga seorang Datuk bekas pengarah Sime Darby yang yang pernah bertugas semasa isu skandal 2010.

Wira-Azhar-fgv

Kisah kedai kopi rakyat di Cafe Sime Darby Covention Centre bermula dengan mengenang skandal Sime Darby yang lepas di mana bekas CEO, Datuk Seri Zubir Murshid dipecat dan kemudian didakwa atas isu berkaitan Akta Tanah di Sarawak melibatkan Sime Plantation. Agak pelik memandangkan pendakwaan tidak berkaitan isu besar dikatakan melanda unit E&U. Berkebetulan, bekas CEO Sime Plantation pada ketika itu adalah Datuk Wira Azhar Abd Hamid, yang semasa skandal tersebut melanda menggantikan Datuk Seri Zubir sebagai CEO. Kini Datuk Wira Azhar adalah Pengerusi FGV menggantikan Tan Sri Isa Samad.

Mengikut Datuk tersebut yang masih baik dengan bekas bosnya Datuk Wira Azhar Abd Hamid, sebenarnya tidak berkenan dengan perlantikan semula Datuk Zakaria Arshad sebagai Presiden/CEO FGV. Oleh kerana perlantikan semula adalah daripada persetujuan PM Najib, Datuk Wira Azhar terpaksa berkompromi. Walaupun begitu, Datuk Zakaria Arshad tetap ditugaskan untuk menyelesaikan isu yang dibangkit oleh Tan Sri Isa berkenaan hutang Safitex yang membawa kepada penggantungan beliau. Serta, perlantikan semula ini adalah untuk menutup ruang spekulasi buruk berikutan pergaduhan terbuka Datuk Zakaria Arshad dan Tan Sri Isa Samad.

zakariaarshad

Gambar: Datuk Zakaria Arshad menjawab soalan wartawan semasa krisis penggantungan

Adalah dijangka Datuk Wira Azhar akan mendapat kehendaknya untuk menukar Presiden/CEO FGV baru pada bulan Mac 2018 dan dikatakan Datuk Zakaria Arshad bersetuju dengan kompromi sementara ini yang bertujuan lain memulihkan reputasi Datuk Zakaria Arshad. Beliau dijangka digantikan oleh pemangku CEO FGV sebelum ini iaitu Dato Khairil Anuar Aziz. Penggantian ini pula bukanlah bersifat kebebasan 100% kepada Datuk Wira Azhar, ia juga bersifat politik kerana Dato Khairil Anuar Aziz juga adalah anak peneroka Felda. Sebelum ini, apabila Datuk Zakaria Arshad digantung, beberapa kumpulan anak Felda sama ada pro atau anti BN bersuara menentang tindakan tersebut atas alasan anak peneroka berjaya dianiayai.

DATUK ZAKARIA ARSHAD VS DATO KHAIRIL ANUAR AZIZ

Datuk Zakaria Arshad lebih diterima komuniti Felda kerana sejarah membuktikan dedikasi dan kesetiaan Datuk Zakaria yang berkerja dengan Felda bermula dengan Felda Rubber Industries seawal 1984 sehingga sekarang. Kemudian bertugas di beberapa anak syarikat dan naik daripada satu tangga ke satu tangga hingga menjawat kedudukan CEO Delima Oil Product di bawah Felda Holdings. Beliau konsisten cemerlang sehinggalah penyenaraian FGV berlaku dimana beliau dikekalkan posisi sama malah dinaikkan gred jawatan. Datuk Zakaria telah berkhidmat kepada beberapa bos seperti arwah Tan Sri Sabri Ahmad, Datuk Mohd Emir Mavani serta Tan Sri Bakke Salleh yang kemudian mengetuai Sime Darby. Tidak sampai setahun menyandang jawatan Presiden/CEO, konflik melanda antara beliau dan Tan Sri Isa Samad.

DatoKhairil

Gambar: Dato Khairil Anuar Aziz

Manakala, Dato Khairil Anuar Aziz tidak melalui laluan dedikasi yang sama bertugas dengan Felda. Kemasukan beliau ke dalam organisasi Felda adalah melalui projek politik iaitu GAPROF,sebuah NGO Pro Kerajaan yang diseliakan oleh unit Seranta Felda (unit perang saraf BN di bawah JPM). Kemudiannya,beliau diberi peluang mengetuai projek separa mati iaitu Sinergi Perdana Sdn Bhd, kononnya projek gabungan Felda, Felcra dan Risda. Syarikat ini separa mati kerana ‘redundant’ dan bertindan dengan kebolehan GLC terlibat iaitu memasarkan produk berkaitan sawit. Apa gunanya membuat syarikat Sinergi Perdana hasil gabungan 3 GLC jika GLC terlibat sendiri ada memasarkan produk sama seperti baja, racun dan benih sawit. Malah turut disenaraikan sebagai produk adalah pisau toreh dan mangkuk getah! Rujuk link produk syarikat di sini.

Dato Khairil Anuar Aziz yang masuk melalui saluran politik dan syarikat seumpama ini akhirnya diberi laluan masuk ke Felda tanpa memahami teras utama syarikat iaitu perladangan berbanding bukan sahaja dengan Datuk Zakaria Arshad, malah Pengerusi FGV Datuk Wira Azhar juga memiliki latar belakang perladangan yang kukuh di samping seorang akauntan bertauliah. Janganlah semata-mata kerana persamaan anak peneroka dan laluan kerjaya mudah di FGV sebagai ketua pemasaran sudah dijadikan asas untuk menggantikan Datuk Zakaria Arshad. Lebih baik ambil Mawi sebagai CEO FGV!

Terpulanglah kepada Pengerusi FGV, Datuk Wira Azhar untuk memberi lebih peluang kepada Datuk Zakaria Arshad atau pun Dato Khairul Anuar Aziz. Malah lebih baik jika Datuk Wira Azhar diberi peluang lebih besar memilih selain daripada kedua-dua calon ini asalkan beliau yakin pilihan itu dapat mengembalikan semula saham FGV ke era gemilang iaitu pada paras harga RM4.50 sesaham sebelum PRU14 bermula!

#FGV #felda #zakariaarshad #simedarbyconventioncentre #chinatreasure #kedaikopirakyat

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s